HÅLLBARHET & PRODUKTION
Pura Pacas produkter är svensktillverkade. Det betyder att samtliga moment så som klippning, rensning, tvättning, kardning, sömnad och förpackning - allt görs inom närmsta möjliga avstånd i Sverige. Ullen kommer från svenska gårdar där alpackorna går ute året runt.
Varje vår rakas ullen, ett måste för att göra sommaren behaglig för alpackorna. Ullen rensas noggrant för hand av oss på Pure Paca och tvättas sedan i heta bad med ett biologiskt nedbrytbart tvättmedel. Därefter kardas ullen och sys till täcken och kuddar med bomullstyg certifierat enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Lagerhållning och förpackning sker också i Pure Pacas egen regi. Vi är väldigt petiga med att allt ska göras rätt, riktigt och miljövänligt och varje detalj är viktig för oss.
ULLEVERANTÖRER MED HJÄRTA
Vi är mycket stolta över att kunna ta tillvara på den svenska alpackaullen och lika stolta är vi över de fina gårdar med älskade och välskötta alpackor som levererar ullen till oss. Här finns mycket kunskap och stora hjärtan! Umberto, Pablo, Jolie, Lilly, Vidi och alla de andra alpackorna är dessutom mer än glada när den varma ullen rakas av varje vår. Låt oss presentera några av våra ulleverantörer:
Jörgen Larsson, Nyboalpacka
Antal alpackor: En bit över hundra
Antal år med alpackor: Sedan år 2000
”Alpackor är lugna och harmoniska. Eftersom jag är
intresserad av avel är det också extra roligt att se vad man lyckas få fram, både med färger och ullkvalitet."
Majsan Edvinsson, Majsans alpackor
Antal alpackor: 18
Antal år med alpackor: Sedan 2011
”Det finns många fördelar med alpackor. Några av dem är lugnet med dem, lätta att sköta och umgås med och har en helt underbar ull.”
Anna-Klara Molin
Antal alpackor: 40-talet
Antal år med alpackor: Anna-Klaras man Fredrik började med alpackor tillsammans med sin pappa i början på 2000-talet och Anna-Klara började 2005. Sedan 2017 har de slagit ihop både sina hem och flockar.
”Det bästa med alpackorna är att de är så njutbara att titta på! Bästa tiden på året är när de små fölen springer runt och busar med varandra. Att de sedan betar och ger oss en fantastisk ull är verkligen en bonus.”